Cilinderslot
De reden voor aanschaf van een cilinderslot is om uw huis te beschermen tegen inbraak. In het cilinderslot steekt u een sleutel waarna de deur zich opent. Doet u dit met de juiste sleutel dan zal een deel dat het cilinderslot bedient in elkaar draaien. De meenemer duwt de onderdelen in het slot waardoor de deur zich opent.
Op elk cilinderslot past een unieke sleutel. Een simpele snijsleutel heeft 5 of 6 inkepingen. De exacte diepte van de inkeping moet overeenkomen met een bepaalde lengte van de stift in het cilinderslot. Wanneer de inkeping exact overeenkomt met alle stiften dan kan de cilinder draaien en kan de deur geopend worden. Een sleutel is vrij uniek en dat moet uiteraard ook. Door de verschillende inkepingen die kunnen variëren van een diepte van bijv. 1 tot 9 zijn er bij 6 inkepingen wel 9x9x9x9x9x9x = 531.441 mogelijkheden. Naast een cilinderslot met snijsleutel zijn er ook cilindersloten met keersleutels. Dit zijn sleutels die horizontaal in de cilinder gestoken worden. Deze hebben naast inkepingen ook nog kleine inkepingen (pallen) op de sleutel zelf waardoor ze een hogere manipulatie beveiliging hebben.
Bij het opmeten van een cilinderslot moet u meten vanaf het hart van de bevestigingsbout tot aan de buitenzijde. Houd een meetlint aan de onderkant de cilinder en meet de linkerzijde en de rechterzijde. De standaard lengte van een cilinder is 30/30mm. Dit wil zeggen de linkerzijde is 30 mm vanaf de buitenkant tot aan het hart van de bevestigingsbout en de rechterzijde idem. De lengte kan per 5mm verlengd worden, dub bijvoorbeeld 30/35mm of 40/45mm zijn ook mogelijk. Zorg ervoor dat de cilinder niet meer dan 3mm uitsteekt omdat deze dan niet meer inbraakveilig is.